
נושא העבודה: תופעת הסמים בצה''ל
סמל שאלון: 862589
שם התלמידה: שירה כחלון
תעודת זהות: 325562510
בית ספר: תיכון ''קוגל'' חולון.
תוכן עניינים:
1. תקציר
2. מבוא
3. רקע תיאורטי
4. סקירת ספרות באמצעי המדיה
5. מאמר דעה/ עמדה
6. ממצאים מהשטח
7. דיון ומסקנות
8. ביבליוגרפיה
תקציר:
שמי שירה כחלון , בת 17 תלמידת כיתה יב במגמת תקשורת בבית ספר קוגל, חולון.
במהלך השנה עבדנו בקבוצות ועסקנו בנושא הסמים. הנושא האישי שהייתי רוצה לעסוק בו הוא סמים בצה''ל. אני חושבת שאין הרבה מודעות בתקשורת על הנושא וצריך להעלות אותה יותר לסדר היום על מנת שאנשים יכירו בנושא, בהשלכות ובהשפעות של הסמים במסגרת הצבא. חשוב לדעת, שכאשר חייל משתמש בסמים הוא לא פוגע רק בעצמו אלא גם בכל מה שסובב סביבו. הסמים עלולים להשפיע על שיקול הדעת של החייל ובעקבות זאת הוא יכול לבצע מעשים שיסכנו את עצמו ואת הסובבים אותו.
הנושא מאוד מעניין אותי ואני חושבת שצריך לדבר על זה. קראתי המון כתבות בנושא וראיתי שיש כל כך הרבה אנשים שמנסים לאכוף את התופעה בזמן שחיילים משתמשים בזה במהלך השירות שלהם.
בחרתי בנושא של ''סמים בצה''ל'' מפני שאני תלמידת כיתה יב, בת 17 ויום הגיוס שלי מתקרב ומאוד מעניין אותי לדעת האם צה''ל שהוא המקום שיש בו משמעת ואחריות רבה הוא גם המקום שבו אני אחשף לסמים באופן משמעותי ואכיר אנשים בסביבה שלי שמשתמשים. חשוב לדעת את זה יותר לעומק ולדעתי הכתבות שיש אינן מספקות, לכן בחרתי לחקור ולהעמיק בנושא של ''סמים בצה''ל''.
האג'נדה שלי בנושא זה להראות שבכל מקום יש אנשים שמשתמשים בסמים גם אם זה לא המקום האידיאלי וה''נורמלי''. השינוי שאני רוצה להעביר הוא שתהיה יותר מודעות ושיותר יכירו בתופעה שנקראת ''סמים בצה''ל''. אני חושבת שאם יעלו את הנושא למודעות ויותר אנשים יצליחו לעצור את אותם החיילים שמשתמשים במהלך השירות שלהם אולי זה יגרום לשינוי ורמת המשתמשים בצה''ל תרד.
מבוא:
במהלך השנה חברותיי לקבוצה ואני חקרנו את הפרויקט שלנו בנושא שימוש בסמים.
בעבודתי האישית בחרתי לעסוק ולחקור בנושא שימוש בסמים בקרב חיילים במהלך השירות הצבאי שלהם. במהלך העבודה החלטתי שאני רוצה להעלות את המודעות ולהציג את הנושא מזווית ראייה שונה.
כאשר מדברים על נושא הסמים הקונוטציה שעולה לראש היא בדרך כלל שלילית מסוכנת ומכוונת לאדם עצמו שנפגע משימוש בסמים.
הטענה המרכזית והחדשנית העולה מעבודת החקר שלי מתייחסת לסביבת החייל ולהשלכות ההרסניות של השפעות הסמים מהיחיד לסביבתו. סמים עלולים להשפיע על שיקול הדעת של החייל הבודד, ובעקבות זאת מעשיו מסכנים לא רק אותו אלא את הסובבים אותו.בסביבה מבצעית ביטחונית הדבר מסוכן והרסני אף יותר מחברה אזרחית. לכן, הפגיעה היא פגיעה משמעותית בצה''ל ככלל ובחיילים בפרט.
במהלך החקר שלי נעזרתי במאמרים, כמו גם כתבות במדיה שדנו בנושא. הנתונים הביאו אותי למסקנות הבאות: הנושא נמצא אמנם על סדר היום התקשורתי אך האכיפה והענישה לעיתים אינה מספקת ואף גובלת במחדלים. יש לשנות את אופן הדיון בנושא,להעמיק בו ולהחמיר את התיעוד העולה ממנו.
מתוך התחקיר סקר וראיונות למדתי
שכיום, לא מדברים על הנושא באופן מספק. ניתן לראות זאת ע"פ הנתונים שכל השנה חלה עלייה במספר המשתמשים בצה״ל,ולאור עבודתי ניתן להבין כי יש לכך השפעות חמורות סביבתיות.
מטרתי בפרויקט היא להעלות את המודעות התקשורתית ציבורית לגבי נושא שימוש בסמים בצה״ל והשפעותיו על הכלל.
בעיניי, הנושא הזה חשוב מאוד וכדי לשמור על החיילים שלנו ועל הצבא שלנו כצבא חזק צריך לגרום לשינוי שיתחיל כאשר יותר אנשים יכירו בנוכחות הסמים, בהשפעות השליליות שלהם על כל חייל בפני עצמו ועל המערכת הצבאית כולה.
רקע תיאורטי:
ברקע התיאורטי שלי אני אציג את השימוש בסמים במהלך השירות הצבאי, את ההשפעות וההשלכות שנגרמות עקב השימוש.
כיום, קיימת תופעה בה חיילים משתמשים בסמים במהלך השירות הצבאי שלהם. חשוב לדעת, שכאשר חייל משתמש בסמים הוא לא פוגע רק בעצמו אלא גם בכל מי שסובב סביבו.הסמים עלולים להשפיע על שיקול הדעת של החייל ובעקבות זאת הוא יכול לבצע מעשים שיסכנו את עצמו ואת הסובבים אותו.
ע''פ ''מערכת אתר צה''ל'', מדגישה סא"ל אלקבץ-רוטשטיין "מערכת המשפט והמפקדים בצבא מתייחסים לתופעת השימוש בסמים בחומרה רבה, ובצדק. צה"ל לא יכול להסכים למצב שבו מכניסים סמים לבסיסים, פוגעים בביצוע המשימות ואף מסכנים חלילה חיי אדם.''
על פי הסטטיסטיקה של ''מערכת אתר צה''ל'' , בשנת 2017 הוגשו מאות כתבי אישום בגין סחר ושימוש בסמים ביחידה - כמעט כפול מכתבי האישום שהוגשו בגין עבירות אלה בשנת 2016. משנת 2017 חלה קפיצה של מספר המשתמשים בצה''ל. יחידת מצ''ח (משטרה צבאית חוקרת) היא הגוף המרכזי שמטפל בנושא. מצ"ח נאבקת בתופעת השימוש בסמים באמצעות פעילות מודיעין בקרב חיילי צה"ל, שנועדה לאתר חיילים שמשתמשים בסמים, לעוצרם ולפתוח נגדם בחקירות פליליות. בשנה האחרונה יש אכיפה מוגברת מצד יחידת מצ''ח שמקדישים לעבירות בסמים. ''יחידת מצ''ח מפעילה כלים, גלויים וסמויים לחקירה בתחום הסמים. משתף מפקד יחידת מצ''ח, אל''ם גיל ממון,''במישור הגלוי כאשר תופסים חיילים משתמשים בסמים פותחים בחקירה ומגישים נגדם כתבי אישום. במקביל, במישור הסמוי אנחנו מפעילים רשת מודיעין ביחידות השונות ומפעילים סוכנים סמויים. "בשנת 2017 עצרה יחידת מצ''ח מאות חיילים בגין שימוש בסמים. ''בפעילויות שאנחנו מבצעים תפסנו סמים גם בעסקאות סוכן וגם בפעילות אחרת חקירתית, בשווי של יותר ממיליון שקלים'', מספר אל''ם גיל ממון. בנוסף, המדריך לחקירת מצ''ח מדגיש ומציין שחקירה במצ״ח היא חקירה פלילית לכל דבר ועניין והשלכותיה זהות לחלוטין לחקירת אזרחים במשטרת ישראל.
המערכת הצבאית נוטה להחמיר ביותר עם חיילים שנתפסו מבצעים עבירות סמים בצבא והעונשים חלים כלפי כל חייל שהשתמש בסמים. בין אם הוא השתמש בסם קל או קשה, החל בשימוש חד-פעמי של חייל בחופשה או בשימוש חוזר ביחידה הצבאית.
על פי המשרד לעורכי דין, רועי אסור, הצבא נוקט באמצעות עונשים חמורים על החיילים שנתפסו משתמשים בסמים בצבא או סוחרים כגון:
מאסר בפועל- חייל שנתפס מבצע עבירת סמים בצבא צפוי לקבל עונש מאסר. ככל שהעבירה שביצע חמורה יותר, תקופת המאסר עלולה להיות ארוכה יותר. ברוב המקרים תקופת המאסר במסגרת הצבא תהיה ארוכה יותר מתקופת המאסר שצריך יהיה לרצות אדם באזרחות, על אותה עבירה בדיוק. נסיבות מחמירות יכולות לכלול: שימוש חמור בסמים, סחר בסמים, שימוש במהלך פעילות המסכנת חיי אדם ועוד.
רישום פלילי- עבירת סמים היא עבירה פלילית, לכן יהיה רישום פלילי למי שהורשע בה. הרישום הפלילי משפיע גם על הצבא וגם על האזרחות. רישום פלילי יכול למנוע הוצאת רישיון נהיגה, רישיון נשק, לא יכול לעבוד בשירות המדינה ועוד.
עצירת הקידום הצבאי –שחרור מהצבא, פיטורין מיחידות יוקרתיות, עיכוב קידום או שדרוג לאחור, התקשרות למשרת קבע, אובדן סיווג ביטחון, אובדן רישיון נהיגה צבאי.
מתוך ''מקא''ם, ויקיפדיה'', בשנת 1973 הוגש לממשלה "דוח כץ" שעסק בבעיה החברתית של בני הנוער המנותקים בחברה הישראלית. אחד מהכלים שהוצעו היה גיוס ושילוב של חיילים מאוכלוסיות חלשות בצה"ל, במסגרת תוכנית מיוחדת. חיילי מקא''ם אלו חיילים שמסיבות שונות הוחלט לאחר מיונם בצו ראשון כי הם יהיו בעלי קשיי הסתגלות גבוהים למערכת הצבאית (עולים חדשים, בעלי דירוג פסיכוטכני ראשוני נמוך, מוטיבציה נמוכה, רישומים פליליים כמו סמים ועוד).מרבית חיילי המקא"ם מגיעים מרקע של מצוקה, הזנחה, ניתוק חברתי וחשיפה מתמשכת למצבי סיכון. מטרת הפרויקט היא לתת לאותם נערים שבמצוקה עזרה ולהכניס אותם לתוך מסגרת צבאית שיכולה לעזור להם ואף לתת להם את האפשרות להצלחה.
מתוך מאמר שפורסם ב-2005 ניתן לראות שיש שירותי עזרה למען חיילים שהורשעו בעבירות סמים לדוגמה:
-
"כפר איזון"- הוא כפר טיפולי-שיקומי המיועד לצעירים וצעירות שנפגעו בנפשם עקב שימוש בסמי הזיות או עקב גורמים אחרים במהלך טיול תרמילים בחו"ל ולאחר השירות הצבאי.
-
צה"ל מפעיל סדנאות טיפוליות למען חיילים שהורשעו בעבירות סמים.
לסיכום, בסקירת ספרות שלי הצגתי נקודת מבט שונה ומעניינת שלא מספיק מדברים עליה, לכן גם הרבה לא מודעים לתופעה. הסמים הם חלק בלתי נפרד מהסביבה שלנו ואנחנו יכולים לראות אותם בכל מקום. ניתן לראות זאת שאפילו בצה''ל שהוא המקום שיש בו משמעת ואחריות רבה הוא גם המקום שבו יש כל כך הרבה חיילים שמתנסים בסמים. לא כולם מצליחים להבין את המשמעות האמיתית של הפגיעה והנזק הגדול שהיא גורמת ויש שאומרים ''לי זה לא יקרה'' אבל אי אפשר לדעת וזה יכול לפגוע בכל אחד. לכן, צריך להציג את הבעיות לעומק ולהראות שגם במקרה של מצוקה יש את האפשרות לבקש עזרה ותמיכה כי יש מקומות שבהחלט יכולים לעזור ולגרום לשינוי משמעותי.
סקירת ספרות באמצעי המדיה:
בסקירת ספרות באמצעי המדיה שלי אציג את נושא שימוש הסמים בצה״ל. מטרת הסקירה שלי היא לבחון את הסיקור התקשורתי בנושא החקר שלי, ולבחון האם הנושא עולה לסדר היום באמצעי התקשורת.
דוגמה ראשונה להצגת הנושא בתקשורת:
נערי רפול- תוכנית בה נותנים כלים ועזרה לנערים שנמצאים במצוקה כמו: הזנחה, רישום פלילי, שימוש בסמים ועוד.
דוגמה להצלחה של תוכנית ''נערי רפול'' מתוך אתר מתוך אתר ''ynet'' שכתב חן גרינברג :
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3677915,00.html
ליעוז שעשוע,בן ה-22, נשר מהתיכון לאחר כיתה י', הסתבך בפלילים ושימוש בסמים בסתר בהיותו נער והצבא לא ממש רצה בו. אבל באמצעות הכלים שניתנו לו בצבא, הוא עשה את הבלתי ייאמן והפך ל''נער רפול'' הראשון שסיים קורס קצינים קרביים. ''כשהודיעו לי שאפקד על טירונים בצנחנים, לא היה מאושר ממני''.
כתבה זו מתקשרת לנושא שלי מכיוון שהם לא פעלו על פי סטריאוטיפ ודעות קדומות , אלא נתנו שוויון הזדמנויות וקיבלו אותו למרות הדברים שעשה.
סרטון נוסף בו הסבר על ההשלכות של השימוש בסמים בצה''ל:
https://www.youtube.com/watch?v=3Hhx9AfzUSk
כאשר חייל משתמש בסמים מתבצעת חקירת מצ''ח. החקירה נפתחת על ידי מידע מודיעיני, הלשנות , חשד של מפקד ועוד.
חייל שזומן לחקירת מצ''ח עובר בדיקת שתן, החרמת טלפון ובנוסף חבריו ייחקרו גם.
כאשר חייל משתמש בסם (לא משנה מהו אורך תקופת השימוש) הוא עלול להיכנס לכלא, ירידה בדרגות ורישום פלילי. הרישום הפלילי עלול להשפיע על חייו באזרחות.
סרטון זה מתקשר לנושא שלי כיוון שמסבירים על ההשלכות של שימוש בסמים בצה''ל.
כתבה נוספת אתר מתוך אתר N12 שכתב כרמל ליבמן :
https://www.mako.co.il/news-law/2019_Q3/Article-fd7ec4ddf449c61026.htm
חייל נתפס מעשן סמים בצבא אך הוא לא נענש כראוי. התבצעה לו בדיקת סמים, הוצא מידע ממכשירו הנייד ונגבו עדויות מחיילים ומפקדים רבים. ואולם לבסוף, בשונה ממקרים רבים מסוג זה, הוא לא בילה יום אחד בכלא הצבאי. על טוראי א' נגזר קנס של 750 ש"ח, הורדה לדרגת טוראי ומאסר על תנאי בלבד.
כתבה זו מתקשרת לנושא שלי בכך שניתן לראות שלא שופטים את כולם אותו הדבר ויש לפעמים מחדל.
המסקנות שלי לגבי הסיקור התקשורתי לגבי השימוש בסמים בצה''ל הן שהתקשורת מעלה את הנושא לסדר היום התקשורתי ויש גורמים שמנסים לאכוף את התופעה. מכאן שיש השפעה על סדר היום הציבורי והפוליטי.
על פי החוקים הם צריכים לשפוט בצורה אובייקטיבית וללא דעות קדומות, דבר שאמור לאפשר להם לשפוט באופן שווה אך ניתן לראות שיש פעמים בהם יש מחדל ולא תמיד הם מצייתים לחוקים כראוי (כמו בכתבה מתוך N12 בה גילו חייל שמשתמש בסמים שלא קיבל עונש קשה) לכן, הסיקור לעיתים הוא אובייקטיבי ולעיתים סובייקטיבי. המסגור של הסמים הוא שלילי על מנת ליצור הד תקשורתי, להעלות את הנושא לסדר היום ולחולל שינוי ביחס לנושא.
מאמר דעה:
דמיינו שבכל שנה מספר החיילים שמואשמים בסמים בצה''ל עולה משנה לשנה. האם אי פעם יצא לכם לחשוב מדוע דווקא במסגרת הצבאית שזוהי מסגרת עם משמעת ואחריות רבה, מספר החיילים שמשתמשים בסמים עולה?
אני תלמידת תיכון לפני גיוס לצה"ל, והנושא מאוד מרתק אותי.
ממעקב אישי שלי אחר פרסומים בתקשורת, האם ידעתם שמדי שנה חלה עליה משמעותית? כיצד ניתן להישאר אדישים לנתון הזה?
דוגמה לכך היא שבשנת 2017 חלה עלייה משמעותית של פי 2 משתמשים לעומת שנה קודם.
נתון זה הוא נתון משמעותי מאוד ולכן אי אפשר להתעלם ממנו, אלא צריך להעלות את הנושא לסדר היום ואף לאכוף את התופעה.
לדעתי, חשוב מאוד שתבינו את ההשלכות והנזק שהסמים גורמים לכל אותם המשתמשים.
הרבה מכם אולי לא יודעים, אבל כאשר החיילים ממשיכים להשתמש בסמים ואין פיקוח מספק מצד המערכת הצבאית, הפגיעה היא רק לא רק על אותם החיילים שמשתמשים, אלא היא פוגעת גם באנשים שחיים מסביבם. הסמים עלולים להשפיע על שיקול הדעת של החיילים שלנו ובעקבות זאת הם יכולים לבצע מעשים שיסכנו את עצמם ואת הסובבים אותם.
אני באופן אישי מאוכזבת מהמסגרת הצבאית שלנו. בעיניי, בתור צבא חזק ומוסרי אנחנו חייבים לפתור את הנושא הזה ועל מנת שנוכל לחולל שינוי במסגרת הצבאית שלנו אנחנו חייבים להתחיל להעלות את הנושא יותר לסדר היום. אמנם, כיום יחידת מצ''ח נאבקת בתופעת השימוש בסמים ואף החמירה עם העונשים, אך בכל זאת יש מספר רב של חיילים שמשתמשים בסמים וכל שנה חלה עלייה במספר שלהם מה שאומר שכנראה עדיין לא מדברים על תופעת הסמים באופן מספק, לכן חשוב לדבר על זה עוד כדי שזה יגיע לכמה שיותר חיילים, אנשי צבא ואפילו נערים שהגיוס שלהם קרב וככה אולי נצליח להעלות להם המודעות ונמנע חלק מהתופעה.
אני פונה לכל אחד מכם, עלינו לעצור את ממדי התופעה, להעלות את הנושא לסדר היום, לדבר עליו להאיר את עיני המפקדים בצבא, לאכוף ענישה משמעותית יותר, לעצור את הסמים בצה"ל!!!!
ממצאים מהשטח:
מתוך העבודה הקבוצתית שעוסקת בנושא הסמים, המחקר האישי שלי עוסק בשימוש סמים בצה''ל וכיצד הסמים משפיעים על סביבת החיילים. במהלך המחקר עסקתי במספר דרכים בכדי למצוא מידע רלוונטי על נושא הסמים בצה''ל והגעתי למספר עובדות מתוך הרקע התיאורטי.
מתוך הרקע התיאורטי העוסק בעבודה שלי עולה עובדה מרכזית והיא: ''שכאשר חייל משתמש בסמים הוא לא פוגע רק בעצמו אלא גם בכל מי שסובב סביבו. הסמים עלולים להשפיע על שיקול הדעת של החייל ובעקבות זאת הוא יכול לבצע מעשים שיסכנו את עצמו ואת הסובבים אותו.''
בנוסף, מצאתי כי על פי הסטטיסטיקה של ''מערכת אתר צה''ל'' , בשנת 2017 הוגשו מאות כתבי אישום בגין סחר ושימוש בסמים ביחידה - כמעט כפול מכתבי האישום שהוגשו בגין עבירות אלה בשנת 2016. משנת 2017 חלה קפיצה של מספר המשתמשים בצה''ל.
עובדה שלישית העולה היא שבשנת 2017 עצרה יחידת מצ''ח מאות חיילים בגין שימוש בסמים.
עובדה נוספת העולה היא שהמערכת הצבאית נוטה להחמיר ביותר עם חיילים שנתפסו מבצעים עבירות סמים בצבא והעונשים חלים כלפי כל חייל שהשתמש בסמים בין אם הוא השתמש בסם קל או קשה, החל בשימוש חד-פעמי או בשימוש חוזר ביחידה הצבאית. בנוסף, הצבא נוקט באמצעות עונשים חמורים על מנת לצמצם את תופעת השימוש בסמים כמו: מאסר בפועל, רישום פלילי ועצירת הקידום הצבאי.
על פי סקירת הספרות שלי באמצעי המדיה ראיתי כי המדיה מסקרת את ההשלכות באופן הבא: ישנה תוכנית בה נותנים כלים ועזרה לנערים שנמצאים במצוקה כמו: הזנחה, רישום פלילי, שימוש בסמים ועוד. בזכות התוכנית הנערים שזכו להצלחה סוקרו באמצעות התקשורת.
עובדה נוספת שהופיעה בסרטון מדגישה את ההשלכות של השימוש בסמים תוך כדי השירות הצבאי. כאשר חייל משתמש בסמים מתבצעת חקירת מצ''ח. החקירה נפתחת על ידי מידע מודיעיני, הלשנות , חשד של מפקד ועוד.
חייל שזומן לחקירת מצ''ח עובר בדיקת שתן, החרמת טלפון ובנוסף חבריו יחקרו גם. העובדה השלישית היא שכאשר שופטים את החייל וחבריו ניתן לראות שיש פעמים בהם לא שופטים את כולם באותו האופן ויש פעמים בהם יש מחדל.
מתוך הסקר הכמותי מצאתי כי המסקנה שעולה היא שמוות בעקבות שימוש בסמים הוא דבר שכיח ויש לא מעט אנשים שהכירו אנשים שהסמים הרסו להם את החיים וגרמו למותם.
בעקבות מסקנה זו הבנו עד כמה המסר של העבודה שלנו הוא חשוב ושעלינו ליצור שינוי כדי להצליח במטרה שלנו שהיא להעלות את המודעות שיש המון אנשים שהסמים פגעו בהם והרסו להם את החיים.
המסקנות העולות מתוך הראיונות האיכותיים בנושא הסמים הן שלאו דווקא מי שגדל בסביבה נחותה הוא זה שהדרדר לשימוש בסמים, אלא גם מי שגדל בסביבת חיים נורמלית וטובה יכול להדרדר לשם.
דוגמה לכך היא שעומר לב, הבן של המרואיינת שלנו אילי לב, הגיע מבית חם ואוהב שלא חסר בו דבר, הוריו עובדים בעבודה מסודרת ובכל זאת הוא התדרדר לסמים. עקב שימוש יתר הוא מת. את אילי ראיינו על מנת לשמוע צד נוסף בנושא, רצינו לראיין מישהי שלא הייתה מכורה אלא היא רק עמדה מהצד ורצינו לשמוע מהם תחושותיה האישיות לגבי ההתמכרות לסמים וכיצד היא מתמודדת עם מות בנה בעקבות השימוש.
מנגד לאילי, ראיינו את דומיניק שרמן שהיה מכור לסמים אך דומיניק, בשונה מעומר, גדל עם אמא שהייתה אלכוהוליסטית וכך בעצם נחשף במהירות אל עולם האלכוהול והסמים ובעקבות כך דומיניק התחיל לעשן סמים כבר בגיל צעיר מאוד.
היום, דומיניק עבר את שלב ההתמכרות והפסיק להשתמש בדבר. במהלך הראיון הוא מספר לנו כמה השלכות נוראיות יש בסמים והוא אומר שגם אחרי שהוא הפסיק להשתמש בסמים ההתמכרות עצמה אף פעם לא תעזוב אותו.
לסיכום, על פי הממצאים ראיתי שכל אחד יכול להתמכר לסמים בין אם הוא אדם שעבר חיים קשים ובין אם הוא אדם שבא ממקום מבוסס ומשפחה אמידה. בנוסף, ראיתי שיש המון אנשים שמכירים אנשים שמשתמשים. מכאן, ניתן להבין שהסמים הם חלק בלתי נפרד מאיתנו, הם סובבים אותנו ואת החברה שבה אנו חיים גם אם זה לא המקום האידיאלי והנורמלי. זה בא לידי ביטוי בכך שגם במסגרת הצבאית יש חיילים שמשתמשים בסמים וכדי לאכוף את התופעה יש צורך באכיפה מוגברת והעלאה למודעות.
דיון ומסקנות
לאחר שאני וקבוצתי חקרנו את נושא הסמים והצגנו מספר נקודות מבט שונות החלטתי לספר ולהעמיק על נושא הסמים בצה״ל.
מטרת עבודת החקר האישית שלי הייתה להעלות את המודעות בנושא הסמים בצה״ל ולהציג את הנושא ממספר זוויות שונות.
בעבודתי הסברתי על כך שכאשר חושבים על המילה סמים הקונוטציה הראשונית שעולה לראש היא שלילית ולא טובה ודבר זה מתקשר לכך שהשימוש בסמים בצה״ל גורם להשפעה שלילית לא רק לחייל אלא גם לסביבתו.
לשימוש בסמים במהלך השירות הצבאי בקרב חיילים ישנן מספר השלכות כמו השפעה על שיקול הדעת של החייל וכתוצאה מכך השלכות של מעשים מסוכנים.
השימוש בסמים בצה״ל פוגע פגיעה קולקטיבית יותר מכיוון שהוא פוגע לא רק בחייל בפרט אלא בכל סביבתו המבצעית ביטחונית ודבר זה מסוכן אפילו יותר מחברה אזרחית.
מתוך המאמרים והכתבות שהצגתי בעבודתי הגעתי למספר מסקנות כמו שהסמים הם חלק בלתי נפרד מהסביבה שלנו ואנחנו יכולים לראות אותם בכל מקום,
התקשורת מעלה את הנושא לסדר היום התקשורתי ויש גורמים שמנסים לאכוף את התופעה מכאן שיש השפעה על סדר היום הציבורי והפוליטי. על פי החוקים הם צריכים לשפוט בצורה אובייקטיבית וללא דעות קדומות דבר שאמור לאפשר להם לשפוט באופן שווה, אך ניתן לראות שיש פעמים בהם יש מחדל ולא תמיד הם מצייתים לחוקים כראוי.
במהלך הפרויקט הקבוצתי הבנתי כיצד לגרום לאנשים להתחבר לסיפור וזאת תוך הזדהותם איתו.
מכאן, ההמלצות שאני ממליצה לאמצעי התקשורת בפרט ולחברה היא להציג מגוון נקודות מבט שונות, קשות, עמוקות ומציאותיות המתרחשות בחיי היום יום על מנת שיזדהו ולא יראו רק נתונים יבשים שישאירו אותם ללא עניין.
בתור נערה מתבגרת שיום הגיוס שלה מתקרב, אני יכולה להגיד שהפרויקט תרם לי באופן משמעותי לחיים. למדתי שגם בצבא שהוא מקום עם משמעת רבה, עדיין יש שימוש בסמים. היום אני יודעת ומודעת לכך שגם אם אתקל במקרה מסוג כזה שבו חייל בסביבתי ישתמש בסמים, אוכל לפנות לגוף בצה''ל שמפקח על זה ולעזור לאותו חייל.
ביבליוגרפיה:
אסור, ר. (22.2.2021), ''העונשים על עבירות סמים בצבא'', אתר רועי אסור, משרד עורכי דין.
ארז, א. ''עבירות סמים בצבא'', אתר אלון ארז, משרד עורכי דין.
ברמלי, ל. (2021), ''חקירת מצ''ח'', לקוח מאתר של משרד לעורכי דין
ווינשטיין, ג. (28.5.2017), ''נתפסת מעשן סמים בצבא? כל המידע לפניך'', וואלה!news.
https://law.walla.co.il/item/3068477
גרינברג, ח. (27.02.09 ), ''חזון התגשם: קצין קרבי ראשון מ"נערי רפול",ynet.
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3677915,00.html
יעקב גביש, מ. ''שימוש בסמים בצבא'', אתר משרד יעוץ משפטי
ליבמן, כ. (עבירות סמים בצהל), ''חייל נתפס מחזיק סמים בבסיס - ולא יבלה יום אחד בכלא'', N12.
https://www.mako.co.il/news-law/2019_Q3/Article-fd7ec4ddf449c61026.htm
מערכת אתר צה''ל, (26.6.2018),''המספרים מאחורי המאבק הגובר נגד שימוש במים בצה''ל'', אתר מתגייסים.
תקוה, ר. (15.11.2005), ''ההתמודדות עם תופעת השימוש בסמים בצה"ל – מדיניות האכיפה, המניעה והטיפול'', להכנסת מרכז המחקר והמידע.
רכבי, ש. (10.2.2019), ''עבירות סמים בצהל'', יוטיוב.
https://www.youtube.com/watch?v=3Hhx9AfzUSk
(27.11.2020), ''מק''אם- נערי רפול'', ויקיפדיה. https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%A7%D7%90%22%D7%9D