top of page

סקירת ספרות

חקר על נושא העבודה -סמים

חומר פסיכואקטיבי הוא במובן הרחב והפופולרי של המילה סמים, חומר שנועד להשפיע לצורך לא רפואי או רפואי על מערכת העצבים המרכזית על מנת לגרום לשינוי בתפקוד המוח ועל מרכיביו. 

כתוצאה מכך נגרמים שינויי בהכרה, בתפיסה, במצב רוח, בהתנהגות וכן עלול לגרום לתופעות לוואי או להרעלה עם ביטויים נפשיים. 

החומרים הפיסכואקטיביים במובן זה כוללים סמים, תרופות, חומרים רעילים לא רפואיים. 

 

שימושים לא רפואיים של חומרים פסיכואקטיביים-

משמשים את בני האדם למטרות לא רפואיות כמו הרגשת תחושת הנאה ועונג, לשינוי מכוון של ההכרה והתודעה, עליה בח, הגברת הדימיון היצירתי, הרחקת העייפות או הירדמות ועוד. 

השימוש בסמים נעשה מתוך סקרנות או מנסיבות חברתיות כמו לחץ חברתי או על רקע תרבות של מרד נעורים. 

צריכה של חלק מהסמים נחשבת לעברה פלילית במרבית מדינות העולם בשל הסכנות הרבות.

עם זאת ישנם סמים פסיכואקטיביים מקובלים חברתית והם חוקיים כמו אלכוהול. 

על פי החוק במדינת ישראל חל איסור על גידול, הפקה, יבוא, יצור, החזקה או שימוש בסם משומש. 

ההפרעות הנפשיות העיקריות הקשורות לשימוש בסמים הן בעיקר ההתמכרות לסמים השימוש לרעה בכמויות גדולות וקבועות של סם זה גורם למצבים מבולבלים, הפרעות במצב רוח והפרעות שינה. 

 

נתונים סטטיסטים שנעשו על סמים על פי מחקר-

כמעט 20 אחוז מהצעירים בתל אביב (בגילי 18 עד 35) משתמשים בסמים (באופן קבוע או מדי פעם). מתוך הנשאלים בקרב כלל האוכלוסייה (בגילי 18-99), העידו כ־9.8 אחוז שהם צורכים סמים (באופן קבוע או מדי פעם). 17.4 אחוז ענו שהם לא צורכים סמים כעת, אבל עשו זאת בעבר. 72.8 אחוז (מכלל הגילים) העידו שהם כלל לא צורכים סמים, זאת לעומת רק 54.8 אחוז מהצעירים (18-35) שהעידו כך.

 

רוב משתמשי הסמים בתל אביב (80 אחוז) העידו כי הם צורכים סמים קלים בלבד. רק 21 אחוז דיווחו שהם מתקשים בהשגת סמים.

 

המשתמשים נשאלו גם על תופעות לוואי שהם חווים כתוצאה מהשימוש הקבוע בסמים. 58.5 אחוז העידו שהם לא סובלים כלל מתופעות לוואי, ואילו 24.2 אחוז אף דיווחו שהשימוש בסמים קלים עוזר להם להיות יצירתיים ושמחים יותר. 8.1 אחוז מהמשתמשים העידו כי השימוש גורם להם לבעיות שינה או לשינה ללא חלומות.


 

מחקר: שימוש במריחואנה בגיל צעיר משפיע על מבנה המוח.

שימוש מתון במריחואנה כמעט שאיננו מסכן מבוגרים בריאים ויש לו גם יתרונות רפואיים פוטנציאליים, כולל הקלה על כאבים ובחילות. אך ידוע זה זמן רב כי המוח מתפתח עד אמצע שנות ה–02 ולכן צעירים ,שמתחילים לצרוך את הסם בגיל מוקדם ובתדירות גבוהה, עלולים לסבול מבעיות למידה ובריאות הנפש .

סמים אופיואידיים - הם כוללים את האופיום עצמו, את המורפין ואת ההרואין, שלושתם סמים פסיכואקטיביים – סמים שמשפיעים על המוח ומשנים את מצב הרוח, את הרגשות ואת ההתנהגות.

האופיואידים פועלים על מערכת שיכוך הכאב הטבעית של הגוף, אך נוסף על כך הם גורמים גם לתחושה כללית טובה ולאופוריה ("היי"). מעבר להשפעותיהם על מערכת הגמול במוח, שבגללן הם כה ממכרים, יש עדויות ממחקרי דימות לכך ששימוש לטווח הארוך פוגע במעטפת המיאלין של תאי העצב. לפגיעה זו עשויות להיות השלכות על ההולכה העצבית במוח, ולפיכך על התפקוד השכלי. 

עוד סכנה בשימוש באופיואידים, אפילו שימוש קצר טווח, היא מוות ממנת יתר. מקרי המוות כתוצאה מסמים אלו מתרבים משנה לשנה, וב-2017 היו למעלה מ-70 אלף מקרים בארצות הברית לבדה. הבעיה חמורה עד כדי כך שהנשיא טראמפ הכריז עליה כמגיפה שיש להילחם בה.

 

גורם נוסף שיכול לגרום למוות משימוש מסמים הוא סם הקוקאין. הקוקאין מונע מתאי עצב "לכבות" את האות העצבי של הדופמין, אחד ההורמונים החשובים ביותר של מערכת הגמול, שמשחק תפקיד גם במערכות אחרות במוח. בכך הקוקאין גורם להפעלה מוגברת של מסלולי גמול במוח, ובמינונים גבוהים אף עלול לגרום למוות כתוצאה מהאצה קיצונית של קצב הלב ועלייה תלולה בלחץ הדם. קוקאין גם גורם לכיווץ כלי דם, שיחד עם השפעותיו הנוספות של הסם מוביל לעלייה בסיכון לסיבוכים בלב ובכלי הדם, כגון התקף לב, הפרעות קצב ויתר לחץ דם. גם הסיכון לשבץ מוחי – פגיעה באספקת הדם למוח עקב דליפה מכלי הדם או חסימה שלהם – עולה פי שניים ומעלה בעקבות צריכת קבועה של קוקאין.

 

עמותת "כפר איזון"- 

כפר "איזון" הינו כפר טיפולי-שיקומי חדשני וייחודי, ראשון מסוגו בארץ וגם בעולם. הכפר מעניק מסגרת טיפולית לתרמילאים וצעירים במשבר בגילאי 18-40, אשר רובם באים מרקע נורמטיבי-מתפקד וכעת הם מוגדרים כ"אבחנה כפולה", כלומר פגיעה מסמים בשילוב עם פגיעה נפשית. 

שמענו על העמותה בזכות אילי לב (שראיינו לסרט שלנו) אמא של עומר ז"ל שקיבל עזרה מ"כפר איזון".

בעבודתנו בחרנו שלא לערב עמותות הקשורות לגמילת סמים, גם אם רצינו לנסות יש לציין שכמעט אף עמותה שניסינו ליצור עמה קשר לא נתנה לנו מענה, דבר שנתן לנו מוטיבציה לעבוד בצורה הטובה ביותר על התוצר שלנו שימנע את השימוש בסמים או יעזור לאנשים שמכורים שיש תקווה ואפשר להחלים. 

(מקורות: "סמים ואלכוהול בישראל: נתוני רקע, חקיקה, ופעילות גופי מדינה","כפר איזון"-עמוד הבית,ויקיפדיה. ) 

 

מדוע בחרנו בנושא הסמים לפרויקט נגמר שלנו?

 

בחרנו בנושא הסמים על אנשים שהיו מכורים פעם לסמים והצליחו להגמל, על משפחות שהקרובים שלהם מתו מסמים, על אנשים שבאמצע גמילה.

איך הסמים משפיעים על החיים האישיים, על המשפחה, על הסביבה הקרובה לאותו אדם שמכור לסמים. על ההתדרדרות ועל השלבים שהוא עובר במהלך התקופה בה הוא מכור לסמים כלשהם. 

בחרנו בנושא זה מפני שהוא כל כך מעניין ואפשר להגיע איתו לעבודת חקר מרתקת ולראות את התהליך שהאדם עובר מהרגע שהוא מכור עד לרגע שהוא נגמל ולהפך. רצינו לחקור את העולם הזה ולהבין איך אפשר למנוע את תופעה זו ומה הגורמים שלה. אנחנו רוצות להביא את העבודה מנקודת מבט שונה על הסמים ולא רק להגיד כמה זה לא טוב ועדיף להימנע מזה אלא להביא זווית ראייה רחבה יותר על העולם הזה.

מעבר לזה רצינו גם לדעת מה ההרגשה של האנשים שנוטלים סמים, למה הם ניסו לקחת, האם זה מסיבות אישיות ומקומות נמוכים בחיים? מלחץ חברתי? אולי בטעות? באיזה סביבה בדרך כלל זה קורה ומה הלאה מהפעם הראשונה שניסו את הסם.

ביבליוגרפיה :

סמים: כל מה שרציתם לדעת ופחדתם שיתפסו אתכם שואלים 

ההשפעות ארוכות-הטווח של סמים 

 סמים ואלכוהול בישראל: נתוני רקע, חקיקה, ופעילות גופי מדינה   

כפר איזון: עמוד הבית

סם פסיכואקטיבי – ויקיפדיה .

bottom of page